Skurborstar

 

Guide - borstfiber

Polypropylen

Polypropylene även kallad PPL, är ett syntetiskt material som finns i fler olika strå-/fibertjocklekar och färger. Stråtjockleken bestäms av diametern på fibern. PPL är det vanligaste materialet i skurborstar och valsar. Polypropylen är resistent mot de flesta kemikalier och oljor.

Fibersstorlek 0,3mm används exempelvis till polering och rengöring av lätt smutsade halkfria golv och marmor. Fibern fungerar även bra till schamporengöring av heltäckningsmattor. PPL 0,3 är en mjuk och skonsam fiber som tar bort smuts och når ner att rengöra i fogar och ojämnheter, utan att påverka finishen på golvet. PPL 0,3 är motsvarigheten till en vit golvvårdsrondell.

Fiberstorlek 0,6mm är standardfibern för lätt till normal rengöring, av de flesta hårda golv som exempelvis sten, keramik, terazzo, marmor, vinyl och linoleum med flera. PPL 0,6 kan jämföras med röd och blå golvvårdsrondell.

Fiberstorlek 0,9 mm och grövre används för normal till hård skurning av hårda golv. Fibern lämpar sig för hårt smutsade betong- och industrigolv. Vid annan användning rekommenderas att borsten används på en provyta för inte riskera att golvet skadas. PPL 0,9 är likvärdig brun, svart och grövre golvvårdsrondeller.

 

Nylon kan jämföras med polypropylene

Nylon är ett syntetiskt material som är jämförbart med polypropylene, PPL. Men med fördelen att nylonet är mer slitstarkt. En nylonfiberborste ger således samma resultat som en PPL, men kan användas längre (fler gånger). Valet av fibergrovlek i förhållande till de golv som ska rengöras, sker på samma sätt som för PPL. 

 

Mixad fiber

Mixfiber, union Mix, naturfiber och 5K, är alla olika namn för samma fibertyp. Fibermixen kan bestå av palmyra eller tampico, som kommer från kokospalmen. Men det finns även syntetiska alternativ. Sammansättningen av de olika fiberna, som  varierar mellan ca 0,2-0,6mm i diameter innebär att rengöring på en provyta rekommenderas innan användning. Mixfibern används exempelvis till polering av marmor, vinyl, linolium, kakel eller keramikgolv. Om man upplever bekymmer med statisk elektricitet vid användning av borstar med annan fibertyp, så är ett byte till en mixfiberborste ofta en lösning på problemet. Beroende på mixfiberns grovlek, så motsvarar vanligtvis mixfibern röd och blå golvvårdsrondell.

 

Tynex, nylon eller gritborste

Tynex, även kallad nylon-grit eller gritborste. Tynex är nylonfiber som är impregnerat med slipmedel, silikonkarbid. Fibern är både slitstark och hållbar. Den blir inte mjuk när den blir blöt, är kemikalieresistent och har en hög smältpunkt. Eftersom hela fibern innehåller slipmedel, så bibehåller borsten samma funktion under hela livslängden. Tynexborstar används främst på hårda och hårt smutsade golv som exempelvis industrigolv av betong, klinkers eller tegel. Tynexborstar, likt andra typer av borstar lämpar sig bra för ojämna golv. Det rekommenderas alltid att prova borsten på en provyta innan användning för inte riskera att golvet skadas. 

Tynex 0,6mm eller ”Lite Grit” kan jämföras med PPL 0,6-0,9 mm, med skillnaden att tynex är ett mer slitstarkt alternativ. Tynex 0,6mm motsvarar 320 grit och används för lätt till normal rengöring av b.la. vinyl, betong, terazzo och marmor.

Tynex 0,8 mm eller ”Midlite Grit” motsvarar 180 grit och användas vid rengöring av smutsade hårda golv som betong, klinker eller terazzo. Motsvarar blå och grön golvvårdsrondell.

Tynex 1,2mm eller ”Dyna Grit” är avsedd för grovrengöring av mycket smutsade ytor som exempelvis oljiga verkstadsgolv. Tynex 1,2mm motsvarar 80 grit och kan även användas för polishborttagning vid renovering av golv. Motsvarar brun golvvårdsrondell.

Tynex 1,5mm även benämnd ”Magna Grit” motsvarar 46 grit och används främst på industrigolv, tillsammans med tyngre städmaskiner. Motsvarande golvvårdsrondeller är svart och High Pro.

Stålborstar kompletterar tynexborstar

Borstar med stålfiber är ett alternativ eller komplement till tynexborstar. Borstar med stålfiber är avsedda för utomhusbruk eller speciella industriella miljö som t.ex. gjuterier och smältverk.

 

 

 

 

 

Anmälan till nyhetsbrevAnmäl dig här »

Kontakta Clean PartClean Part AB
Ekebergsvägen 103
305 75 Getinge
Telefon: 035-580 65
E-post: info@cleanpart.se