Suglister som reservdel för optimal städning

2024-02-09

När det gäller att hålla din städutrustning och städmaskin i toppskick är det viktigt att inte glömma bort vikten av rätt reservdelar. Suglister eller sugblad är avgörande komponenter som säkerställer att din städmaskin fungerar smidigt och effektivt. I denna artikel kommer vi att utforska allt du behöver veta om suglister som reservdel till dina städmaskiner.

 

Vad är Suglister och vad har de för funktion?

Suglister eller sugblad är den del av städmaskinen som förutom borsten eller rondellen är i direktkontakt med golvet eller ytan som ska rengöras. Suglisten eller sugbladens funktion är att samla upp skurvattnet som innehåller smuts, damm och andra partiklar från golvet under rengöringsprocessen. När städmaskinen passerat golvet är det suglisterna som säkerställer att inget vatten lämnas kvar på den rengjorda ytan.

Typer av suglister som reservdelar 

Gummilister, suglister och sugblad till skurmaskiner

Gummilister till skurmaskiner är utformade för att skapa en tätning mot golvet för att effektivt samla och suga upp vätska och smuts under rengöringsprocessen. Deras flexibilitet och slitstyrka gör dem idealiska för att hantera olika typer av ytor och smuts.

 

Suglister av naturgummi (NR) och paragummi (PA)

Naturgummi (NR) och paragummi (PA), är ett populärt val som fungerar bra i de flesta miljöer när det kommer till suglister, sugblad och stänkskydd på städmaskiner. Gummit har mycket goda elastiska egenskaper, hög brottgräns, tål kyla, har god nötningsbeständighet och är kostnadseffektiva. 

Naturgummi lämpar sig minder bra i miljöer som kan innehålla petroleumprodukter eller kemikalier exempelvis bilverkstäder och industrier. I denna typ av miljöer rekommenderas i stället suglister, sugblad och stänkskydd tillverkade i polyuretan (PU) eller nitrilgummi (NBR).

 

Suglister av polyuretan (PU)

Polyuretan (PU) är syntetiskt gummi med mycket god olje- och kemikalieresistens. Materialet har mycket bra slitstyrka, rivfasthet och mekanisk tålighet. Polyuretan har länge varit ett populärt material i suglister, sugblad och stänkskydd till städmaskiner. Tack vare materialets goda resistens och slitstyrka, är det ett bra val på städmaskiner i miljöer där petroleumprodukter eller kemikalier kan förekomma.

Suglister av nitrilgummi (NBR)

I tuffa miljöer där det vanligen förekommer olja, fett eller kemikalier på golven, rekommenderas användning av suglister, sugblad och stänkskydd i nitrilgummi (NBR). NBR är ett motståndskraftigt syntetiskt gummi tillverkat av akrylnitril-butadiengummi. 

Vikten av att välja rätt reservdelar

Att välja rätt suglister till dina städmaskiner är avgörande för att säkerställa ett bra städresultat. 

Att använda rätt suglister kan:

 • Förlänga livslängden på din utrustning: Genom att använda sugblad och suglister som är anpassade till miljön där de användas, förlängs livstiden. Exempel, finns det olja eller fett på golvet bör polyuretanblad eller oljebeständiga suglister användas.
 • Förbättra rengöringsresultaten: Rätt suglister säkerställer effektiv insamling av vatten, smuts och partiklar, vilket leder till renare ytor och bättre rengöringsresultat. Gör ditt val av suglister baserat på golvets struktur och smutsens egenskaper.
 • Minska kostnaderna: Genom att välja rätt suglist kan du spara pengar på sikt genom att minska behovet av utbyte.

Hur man underhåller suglister och sugblad

För att säkerställa optimal prestanda och hållbarhet för dina suglister är regelbunden rengöring och underhåll avgörande. Det rekommenderas att genomföra: 

 • Regelbunden inspektion: Kontrollera suglisterna avseende slitage och skador dagligen.
 • Rengöra reservdelarna efter varje användning: Avlägsna smuts, hår och andra partiklar från suglisterna för att förhindra att det påverkar prestandan. Tvätta sugbladen i ljummet vatten, vid behov kan ett milt rengöringsmedel användas.
 • Byt ut slitna eller skadade reservdelar: När suglisterna visar tecken på slitage eller försämrat städresultat är det viktigt att ersätta dem. 

Vanliga frågor och svar

Nedan följer svar på några vanliga frågor:

 1. Hur ofta bör jag byta ut suglister? Det beror på användningsfrekvensen och typen av utrustning. Generellt sett rekommenderas det att inspektera och byta ut slitna reservdelar regelbundet för att säkerställa optimal prestanda.
 1. Hur vet jag om suglisterna är slitna?

När du märker att städmaskinen börjar lämnar blöta ränder eller inte längre suger upp vattnet lika bra som tidigare.

 1. Är det svårt att installera nya suglister?
  De flesta suglister och sugramper är utformade för enkel installation och kräver inte avancerade verktyg eller kunskaper. Följ tillverkarens anvisningar för bästa resultat. Vid behov kontakta en serviceverkstad.

 2. Finns det några tips för att förlänga livslängden på mina suglister? Ja, genom att regelbundet rengöra och underhålla dina reservdelar samt att välja suglister som är anpassade till ytan och den smuts som ska rengöras.

 


Tillbaka

Anmälan till nyhetsbrevAnmäl dig här »

Kontakta Clean PartClean Part AB
Ekebergsvägen 103
305 75 Getinge
Telefon: 035-580 65
E-post: info@cleanpart.se