Rondellhållare och system med olika varianter 

Rondellhållare

Rondellhållare förekommer i olika varianter och består av tre delar. Drivfäste, drivplatta och fästplatta. Det finns flertalet olika fästmaterial som utgör fästplattan, komponenten som ska greppa tag i golvvårdsrondellen. Men även olika varianter på drivplattan, om den ska kunna släppa igenom vatten eller inte.

Rondellhållaren kan vara försedd med stötdämpande cellgummi, i olika tjocklekar, mellan drivplattan och harpunplattan. Cellgummit ger flexibilitet i rondellhållaren, vilket ger en mjukare gång vid användning. Rondellhållare utan cellgummi ger mer stum och direkt kontakt med underlaget.

De olika fästmaterialen i fästplattan utgörs av piggar, krokar, hullingar eller fiber. Dessa greppar tag i rondellens fiberstruktur för att hålla rondellen på plats under maskinen. Olika fiberstrukturer kräver olika fästmaterial. Exempelvis krävs ett fästmaterial med större hullingar för att kunna greppa tag i en rondell med en grövre fiberstruktur, som en svart golvvårdsrondell.
Nedan hittar du exempel på typer av fästmaterial som Clean Part erbjuder. Det finns ytterligare varianter för specifika ändamål, där vi även gör anpassningar efter önskemål.

Harpunplatta eller full faceplate

Rondellhållare med harpunplatta (även kallat ”full faceplate”), greppar rondellen med hjälp av små hullingar, hullingarna hakar sig fast i rondellens fiber. Harpunplattan har en stabil basplatta och greppar bra i alla typer av golvvårdsrondeller. Skillnaden gentemot Velcro, se nedan, är att harpunplattan inte greppar lika starkt i tätare fiberstrukturer som velcron gör.

Rondellhållare med Velcro

Rondellhållare med fästmaterial i velcro passar utmärkt när rondeller med tätare fiberstruktur används. Man kan säga att Velcron är av typen kardborrematerial, med massvis av små krokar som sitter tätt ihop. På rondellhållare för golvvårdsrondeller så finns det två varianter av fästmaterial med Velcro; ”Full Velcro” och ”Velcro strips”.

Med ”Full Velcro” menas att hela fästytan på drivplattan har velcromaterial. Hela drivplattans fästyta greppar då tag i golvvårdsrondellen och håller fast den. Men ibland kan det bli för bra fästförmåga med ”Full Velcro”, så bra att det är svårt att få loss och byta rondellen. Då passar det istället utmärkt med en rondellhållare som har ”Velcro strips”. Fästytan består då av samma Velcromaterial som ”Full Velcro”, med skillnaden att den inte täcker hela drivplattans fästyta. Istället är det jämnt fördelade velcroremsor som täcker ungefär halva den totala fästytan. Denna lösning ger både bra fästförmåga och gör det lättare att byta rondell.

Short trim

Rondellhållare med ”short trim”, innebär i stort sett att borstfibern på en borste har klippts ner. Det är dessa strån som håller rondellen på plats. Short trim är en flexibel lösning med inbyggd stötdämpning, eftersom stråna är flexibla. Då short trim fibern ofta är raka, är greppförmågan sämre än både harpunplatta och de olika velcrovarianterna. Det är inte ovanligt att man kompletterar en short trim-rondellhållare med ett centrumlås, för att säkerställa att rondellen hålls på plats under användning.

Centrumlås för din rondellhållare

De flesta varianter av rondellhållare kan förses med centrumlås (pad holder). Centrumlåsets funktion är att hjälpa till att hålla fast golvvårdsrondellen på rondellhållaren. Centrumlåset består oftast av två delar, en bas och ett lås. Basen skruvas vanligen fast i rondellhållarens drivplatta. De flesta golvvårdsrondeller har ett så kallat centrumhål. Det är ett hål i centrum på rondellen som går att plocka bort, vilket man gör när ett centrumlås sitter monterat på rondellhållaren.
När rondellen fästs på rondellhållaren, så centrerar man rondellens centrumhål runt centrumlåsets bas. Därefter så skruvar, eller klickar, man fast låset i basen . Rondellen är nu fixerad och sitter fast ordentligt på rondellhållaren.

 

 

Anmälan till nyhetsbrevAnmäl dig här »

Kontakta Clean PartClean Part AB
Ekebergsvägen 103
305 75 Getinge
Telefon: 035-580 65
E-post: info@cleanpart.se