Alla nyheter

2024-03-21

Guide till sopvalsar och sidoborstar

Sopmaskiner

Det används några olika begrepp avseende valsar till sopmaskiner. Valsen kan förutom just vals även kallas sopvals, huvudborste, huvudborstvals eller cylinderborste.

Sopmaskiner finns i många olika utföranden, från små manuella maskiner till stora el-, gas- eller fossildrivna sopmaskiner för professionellt bruk. Grunden är dock densamma, en eller flera centralt placerade valsar sopar och samlar upp damm och skräp från underlaget till ett uppsamlingskärl i maskinen.  

Sopmaskiner är i första hand avsedda för lite tuffare miljöer och utomhusbruk. Exempel på användningsområden är lagerlokaler, tillverkningsindustrier, garage, parkeringsplatser och vägar.

 

Borstfiber

Sopvals – mjuk PPL

Valsen har mjuka borst i polypropylen (PPL) 0,3mm och lämpar sig för att ta upp fint damm och smuts på släta golv, främst inomhus.

 

Fibersstorlek 0,3mm används exempelvis vid rengöring av lätt smutsade ytor. PPL 0,3 är en mjuk och skonsam fiber som tar bort smuts och når ner att rengöra i fogar och ojämnheter, utan att påverka finishen på golvet.

 

Sopvals – mjuk mixfiber

Valsen har mjuka borst och lämpar sig för att ta upp fint damm och smuts på släta golv, främst inomhus.

 

Mixfiber, union mix, naturfiber och 5K, är alla olika namn för samma fibertyp. Fibermixen kan bestå av palmyra eller tampico, som kommer från kokospalmen, men det finns även syntetiska alternativ. Eftersom fibern är en mix varierar fiberdiametern mellan ca 0,2–0,6mm. Upplevs problem med statisk elektricitet vid användning av valsar med annan fibertyp, kan ett byte till en mixfiberborste vara lösning på problemet.

 

 Sopvals – standard PPL

Valsar som ligger inom standardintervallet har vanligen borstfiber som är 0,6–0,9mm. Fibern är medelhård och lämpar sig för exempelvis sopning av betonggolv eller asfaltsytor.  

 

Fibern är tillverkad av PPL (Polypropylen) som är ett syntetiskt material. PPL är det vanligaste materialet i skurborstar och valsar. PPL är resistent mot de flesta kemikalier och oljor.

 

Sopvals – hård PPL

Valsar med borstfiber i intervallet 1.0–1.5mm betecknas generellt som hårda. Fibern är styv och lämpar sig för sopning på ytor med grov struktur och eller där det är tung eller fastsittande smuts.

 

Denna typ av valsar är främst avsedd för utomhusbruk men kan även vara lämplig på exempelvis grova betonggolv. Fibern är tillverkad av PPL (Polypropylen) som är ett syntetiskt material.

 

Sopvalsvals – stål/stålinbladning

Valsar med flatstål eller blandning av PPL och metalltrådar finns även som ett alternativ till sopmaskiner.

 

Användningen är främst avsedd för utomhusmiljöer och kan exempelvis vara hårdgjorda ytor där ogräs som växer mellan stenplattorna ska tas bort. Andra miljöer där stålborstar kan vara ett alternativ är gjuterier, smältverk och betongindustri.

 

Sidoborstar

Sidoborstens funktion är dels att öka arbetsbredden på sopmaskinen men den medger också åtkomst mot till exempel fasader, pallställ och stödmurar där en sopmaskin med bara vals inte når. Eftersom sidoborsten sitter på sidan av maskinen och borstfibern stäcker sig utanför borstkroppen kan sopning ske där det annars hade varit svårt att nå.

 

Sopmaskiner kan, beroende på modell och utförande, ha en eller två sidoborstar. I vissa fall kan en tredje borste sitta på en justerbar arm, vilket medger extra god åtkomst i trånga miljöer.

Sidoborstar finns med en mängd olika fiber och fiberstorlekar likt sopvalsarna, till exempel PPL, nylon, mixfiber och stål.


2024-02-09

Suglister som reservdel för optimal städning

När det gäller att hålla din städutrustning och städmaskin i toppskick är det viktigt att inte glömma bort vikten av rätt reservdelar. Suglister eller sugblad är avgörande komponenter som säkerställer att din städmaskin fungerar smidigt och effektivt. I denna artikel kommer vi att utforska allt du behöver veta om suglister som reservdel till dina städmaskiner.

 

Vad är Suglister och vad har de för funktion?

Suglister eller sugblad är den del av städmaskinen som förutom borsten eller rondellen är i direktkontakt med golvet eller ytan som ska rengöras. Suglisten eller sugbladens funktion är att samla upp skurvattnet som innehåller smuts, damm och andra partiklar från golvet under rengöringsprocessen. När städmaskinen passerat golvet är det suglisterna som säkerställer att inget vatten lämnas kvar på den rengjorda ytan.

Typer av suglister som reservdelar 

Gummilister, suglister och sugblad till skurmaskiner

Gummilister till skurmaskiner är utformade för att skapa en tätning mot golvet för att effektivt samla och suga upp vätska och smuts under rengöringsprocessen. Deras flexibilitet och slitstyrka gör dem idealiska för att hantera olika typer av ytor och smuts.

 

Suglister av naturgummi (NR) och paragummi (PA)

Naturgummi (NR) och paragummi (PA), är ett populärt val som fungerar bra i de flesta miljöer när det kommer till suglister, sugblad och stänkskydd på städmaskiner. Gummit har mycket goda elastiska egenskaper, hög brottgräns, tål kyla, har god nötningsbeständighet och är kostnadseffektiva. 

Naturgummi lämpar sig minder bra i miljöer som kan innehålla petroleumprodukter eller kemikalier exempelvis bilverkstäder och industrier. I denna typ av miljöer rekommenderas i stället suglister, sugblad och stänkskydd tillverkade i polyuretan (PU) eller nitrilgummi (NBR).

 

Suglister av polyuretan (PU)

Polyuretan (PU) är syntetiskt gummi med mycket god olje- och kemikalieresistens. Materialet har mycket bra slitstyrka, rivfasthet och mekanisk tålighet. Polyuretan har länge varit ett populärt material i suglister, sugblad och stänkskydd till städmaskiner. Tack vare materialets goda resistens och slitstyrka, är det ett bra val på städmaskiner i miljöer där petroleumprodukter eller kemikalier kan förekomma.

Suglister av nitrilgummi (NBR)

I tuffa miljöer där det vanligen förekommer olja, fett eller kemikalier på golven, rekommenderas användning av suglister, sugblad och stänkskydd i nitrilgummi (NBR). NBR är ett motståndskraftigt syntetiskt gummi tillverkat av akrylnitril-butadiengummi. 

Vikten av att välja rätt reservdelar

Att välja rätt suglister till dina städmaskiner är avgörande för att säkerställa ett bra städresultat. 

Att använda rätt suglister kan:

 • Förlänga livslängden på din utrustning: Genom att använda sugblad och suglister som är anpassade till miljön där de användas, förlängs livstiden. Exempel, finns det olja eller fett på golvet bör polyuretanblad eller oljebeständiga suglister användas.
 • Förbättra rengöringsresultaten: Rätt suglister säkerställer effektiv insamling av vatten, smuts och partiklar, vilket leder till renare ytor och bättre rengöringsresultat. Gör ditt val av suglister baserat på golvets struktur och smutsens egenskaper.
 • Minska kostnaderna: Genom att välja rätt suglist kan du spara pengar på sikt genom att minska behovet av utbyte.

Hur man underhåller suglister och sugblad

För att säkerställa optimal prestanda och hållbarhet för dina suglister är regelbunden rengöring och underhåll avgörande. Det rekommenderas att genomföra: 

 • Regelbunden inspektion: Kontrollera suglisterna avseende slitage och skador dagligen.
 • Rengöra reservdelarna efter varje användning: Avlägsna smuts, hår och andra partiklar från suglisterna för att förhindra att det påverkar prestandan. Tvätta sugbladen i ljummet vatten, vid behov kan ett milt rengöringsmedel användas.
 • Byt ut slitna eller skadade reservdelar: När suglisterna visar tecken på slitage eller försämrat städresultat är det viktigt att ersätta dem. 

Vanliga frågor och svar

Nedan följer svar på några vanliga frågor:

 1. Hur ofta bör jag byta ut suglister? Det beror på användningsfrekvensen och typen av utrustning. Generellt sett rekommenderas det att inspektera och byta ut slitna reservdelar regelbundet för att säkerställa optimal prestanda.
 1. Hur vet jag om suglisterna är slitna?

När du märker att städmaskinen börjar lämnar blöta ränder eller inte längre suger upp vattnet lika bra som tidigare.

 1. Är det svårt att installera nya suglister?
  De flesta suglister och sugramper är utformade för enkel installation och kräver inte avancerade verktyg eller kunskaper. Följ tillverkarens anvisningar för bästa resultat. Vid behov kontakta en serviceverkstad.

 2. Finns det några tips för att förlänga livslängden på mina suglister? Ja, genom att regelbundet rengöra och underhålla dina reservdelar samt att välja suglister som är anpassade till ytan och den smuts som ska rengöras.

 


2024-01-30

Effektiv Städning: Guide till rondeller

Rondeller är oumbärliga verktyg för effektiv städning i olika typer av miljöer, från hemmet till kommersiella och industriella lokaler. Dessa mångsidiga verktyg används för att rengöra och polera olika typer av golv. Att använda rätt typ av rondell för rätt ändamål är avgörande för att uppnå bästa städresultat. Här är en guide till olika typer av rondeller och deras användningsområden.

 

1. Polerrondeller

Polerrondeller används för att polera hårda ytor som trägolv, stenplattor och betonggolv. Dessa rondeller är vanligtvis tillverkade av mjuka  syntetiska fibrer och är utformade för att ge en högglansig finish utan att repa ytan. Polerrondeller kan användas med polish eller vax för att ge ytan en jämn och blank finish.

 

2. Skurborstrondeller

Skurborstrondeller är utformade för att effektivt avlägsna fastsittande smuts, fläckar och ingrodd smuts från hårda ytor såsom betong, kakel och vinylgolv. Dessa rondeller -innehåller slipmedel, och används tillsammans med vatten och/eller rengöringsmedel för att skrubba bort smutsen. Skurborstrondeller finns i olika grovhetsgrad beroende på städbehovet.

 

3. Sliprondeller/slipnät

Sliprondeller används för att slipa ner ojämnheter och jämna ut ytor på  t.ex.  trägolv.. Dessa rondeller är vanligtvis tillverkade av abrasiva material såsom sandpapper eller slipnät och används med slipmaskiner för att åstadkomma önskad ytförbättring. Sliprondeller finns i olika grit för att passa olika behov.

 

Rondeller är mångsidiga verktyg som används för att rengöra, polera, slipa och olika typer av ytor. Genom att använda rätt typ av rondell för rätt ändamål kan du uppnå bästa städresultat och bevara ytor i gott skick. Investera i högkvalitativa rondeller och använd dem med lämpliga städprodukter och maskiner för att säkerställa effektiv och professionell städning. Oavsett om det är att polera trägolv, skura betonggolv eller slipa ner ojämnheter, finns det en rondell som är perfekt för jobbet.


2023-11-22

Prisjustering av standardrondeller, EPP och sliprondeller den 1 januari 2024 med 10%.

Prisökning på standardrondeller, EPP och slipnät den 1 januari 2024 med 10%.


2023-07-31

Prisjustering av standardrondeller, EPP och sliprondeller den 1 september.

Prisökning på standardrondeller, EPP och slipnät den 1 januari 2024 med 10%.


2022-11-08

1 december höjs priserna på borstar och rondellhållare med 10%.


2022-03-15

Ny katalog gällande från 2 maj 2022 finns att ladda ner nu.Tillbaka

Anmälan till nyhetsbrevAnmäl dig här »

Kontakta Clean PartClean Part AB
Ekebergsvägen 103
305 75 Getinge
Telefon: 035-580 65
E-post: info@cleanpart.se