Golvvårdsrondeller för alla typer av golv

Vi producerar och marknadsför golvvårdsrondeller under vårt eget varumärke Janex. Materialet tillverkas för vår räkning av USA:s ledande producent av rondellmaterial Americo. Materialet är speciellt framtaget för att möta de höga kvalitets- och miljökrav som ställs på den europeiska marknaden. Rondellerna tillverkas av 100 % återvunnen polyester. Polyestern kommer framförallt från återvunna PET-flaskor.

Vi har stansat rondeller i egen regi på vår anläggning sedan 1994. Stansverksamheten möjliggör att vi kan leverera rondeller i många olika storlekar och kvaliteter med kort leveranstid. Vi har kapaciteten att producera stora volymer för snabb leverans.

Mekanisk rengöring:

Vi har två olika system för mekanisk rengöring av golv, Cobra Line och Flexis. Se PDF länkar till höger för mer information.

 

Golvvårdrondeller

Golvvårdsrondeller är en viktig del av golvvårdsprocessen och spelar en central roll i att upprätthålla golvets utseende och hållbarhet. Genom att använda rätt rondell säkerställer du bästa skick på dina golv under en lång tid.

Clean Part har ett mycket brett sortiment av golvvårdsrondeller för alla användningsområden och golvtyper. Vi lagerför idag över 45 olika material för rengöring och renovering av golv. Vi stansar och paketerar rondellerna i våra egna lokaler. Det innebär snabba leveranser, flexibilitet och hög grad av kundanpassning. Vi producerar rondeller i alla storlekar och former, allt från 3” (70 mm) till 37” (945mm) samt rektangulära- och kvadratiska plattor till oscillerande maskiner. Har vi inte storleken eller formen som efterfrågas, tar vi fram ett stansverktyg efter Dina behov. Vi erbjuder även private label och drop-shipping service på samtliga rondeller.

Användningsområden

Rondell, golvvårdsrondell, poleringsrondell och sliprondell är olika benämningar för samma effektiva rengöringsmetod. Rondeller kan användas för allt från daglig städning till djuprenovering av golv. Rondeller används vanligen tillsammans med olika typer av städmaskiner t.ex. kombimaskiner, singelskurmaskiner eller åkbara skurmaskiner. Rondellmaterial går även bra att använda vid manuell rengöring av mindre eller svåråtkomliga ytor, då används med fördel så kallade skurblock eller skurnylon.

Rondellerna är generellt färgkodade i förhållande till mängden slipmedel de innehåller. För standardrondellerna innebär det att rondellen med minst slipmedel är vit och rondellen med mest slipmedel är svart.

Polering

Vita och Beigea polerrondeller innehåller inget slipmedel och är de rondeller som är minst aggressiva mot golvet. Rondellerna används för att städa släta och lätt smutsade golv. Rondellerna bibehåller glansen i golvet och är utmärkt för daglig rengöring. Polerrondeller används vanligen tillsammans med kombiskurmaskiner eller singelskurmaskiner med upp till 800 varv per minut. Rondellerna kan användas på båda sidor.

Daglig rengöring

Röd rondell är i många fall den rondell som används vid daglig städning. Rondellen innehåller en liten mängd slipmedel för att enkelt skura och rengöra lätt smutsade golv, samtidigt som den bibehåller golvytans glans.

Rengöring

Blå och Gröna rondeller innehåller mer slipmedel än röda rondeller. Rondellerna används för rengöring, skurning och sprayrengöring av smutsade golv. Rondellerna är främst lämpliga för användning på hårda golv. Används rondellerna på golv med polish kommer ytan att ruggas upp och mattas av. Vilket ofta är syftet om ny polish ska läggas på och golvet därefter poleras upp.   

Rengöringsrondellerna används vanligen tillsammans med kombiskurmaskiner eller singelskurmaskiner upp till 350 varv per minut. Rondellerna är inte lämpliga för high speed-maskiner, då friktionen mot underlaget blir stor och värmen riskerar att skada golvets finish. Rondellerna kan användas på båda sidorna.

Renovering

Svart, Brun och High-Pro-rondeller har högt innehåll av slipmedel och används exempelvis för att slipa bort polish inför renovering av golvytan. Rondellerna har en öppen struktur vilket minskar risken för att de sätts igen av smuts, samt att vatten enkelt släpps igenom vid användning. Rondellerna kan även användas för rengöring av hårda, hårt smutsade golv som betong, klinkers och terrazzo. Rondellerna används tillsammans med kombiskurmaskiner eller singelskurmaskiner upp till 350 varv per minut. Rondellerna är inte lämpliga för high speed-maskiner. Rondellerna kan användas på båda sidorna.

Högglanspolering

High speed-rondeller, Beige, Ljusblå, Aqua, Natur och Natur Light används för att ge golvet en hög glans. Detta kallas ofta för högglanspolering eller burnishing. Poleringen avger värme till golvytan genom friktion vilket hjälper polishen att härda. Högglanspolering kan även utföras på t.ex. stengolv. High speed-rondellerna Natur light och Natur innehåller naturfiber, som tål högre temperaturer och används således när hög temperatur krävs. Höggslanspolering utförs med high speed-maskiner med 1000-3000 varv per minut. Rondellerna kan användas på båda sidorna.

Melaminrondeller

Melaminrondeller har mycket goda rengörande egenskaper. Rondellen används tillsammans med vatten och är effektiv mot exempelvis klackmärken och fläckar. Melaminrondeller fungerar på de flesta golvtyper, men på vissa typer av trägolv bör försiktighet vidtas då ytbehandlingen kan påverkas. Rondellens absorberande egenskaper gör att den slits snabbare än en rondell av polyester och det är viktigt att den användas med rikligt med vatten. Hastigheten på maskinen bör inte överstiga 250 varv per minut. Melaminerondellen är laminerad ihop med en så kallad bärare, ett material som gör det möjligt att fästa rondellen på maskinens fästplatta. Detta innebär att melaminerondeller enbart skall användas med den vita sidan mot golvet.

Diamantrondeller

Flexis diamantrondeller har ett skikt med kristaller på slipytan. Rondellerna används med fördel endast ihop med rent vatten, utan rengöringsmedel eller kemikalier. Diamantrondellen både rengör och underhåller golvet. Flexisrondellerna finns i fyra standard-grit; Röd 400 grit, Blå 800 grit, Gul 1500 grit och Grön 3000 grit. Rondellerna går att använda på alla typer av golv baserat på val av grit. För speciella applikationer, renovering och högglanspolering finns Svart 100 grit, Orange 200 grit, Brun 350 grit samt Beige 8000 grit. Flexisrondeller kan användas med alla typer av städmaskiner upp till 2000 varv per minut. Rondellerna används på en sida, den färgade sidan mot golvytan.   

Sliprondeller

Cobrarondellerna är belagda med aluminiumoxid på slipytan. Aluminumoxid är ett mycket effektivt slipmedel som kan användas på både mjuka och hårda golvmaterial. Cobrarondellen fungerar även mycket väl vid rengöring av t.ex tralldäck. Rondellerna används med fördel ihop rent vatten utan rengöringsmedel eller kemikalier. Cobrarondellen rengör och underhåller golvytan i samma process. Den finns två olika tjocklekar, varav den tjocka varianten är laminerad med en bärare. Rondellerna finns i fyra grovlekar: Brun 120 grit, Röd 320 grit, Grå 800 grit och Gul 1000 grit. Cobrarondellerna kan användas tillsammans med alla typer av städmaskiner och singelskurmaskiner upp till 1500 varv per minut. Den tunna Cobrarondellen kan användas på båda sidorna. Medan den tjocka varianten, med laminerad bärare, används med den färgade sidan mot golvet.

Textilrondeller

Textilrondeller är tillverkade i polyamid med gröna skurstrips och används bland annat på heltäckningsmattor. Den vita ytan suger upp smutsen, medan skurstripsen ruggar upp mattans fibrer. Rondellerna används i hastigheter upp till 200 varv per minut. Rondellerna går att tvätta i maskin. Rondellerna kan användas på en sida.  

Microfiberrondeller

Kombinationen av polyester och polyamid gör rent på djupet i golvets porer. Rondellen är vit med blå och kan användas både vått och torrt. Användning rekommenderas framförallt på sten, trä och vinylgolv med maskiner runt 150-300 varv per minut. Rondellerna går att tvätta i maskin och kan användas på båda sidor.

Slipnät

Slipnät används främst för att renovera trägolv. Slipnäten finns i 60, 80, 100, 120, 150, 180 och 220 grit. Slipnät stansas i samma former och storlekar som våra övriga rondeller och skurplattor. Slipnät används både ihop med roterande maskiner, upp till 350 varv per minut, samt oscillerande maskiner. Generellt krävs en anpassad rondellhållare för att slipnätet ska kunna fästas på maskinen. Slipnäten kan användas på båda sidor.

 

Vanliga frågor och svar 

Vad kan jag använda mina golvvårdsrondeller till?

 • Golvvårdsrondeller används för rengöring, polering och renovering av olika typer av golv.
 • Golvvårdsrondeller finns i en mängd olika utförande och för olika tillämpningsområden.
 • Utgå alltid ifrån vilken typ av golv som ska rengöras när du väljer golvvårdsrondell.
  Fel typ av rondell eller felaktig användning kan snabbt förstöra golvytan.

Vad är golvvårdsrondeller tillverkade av?

 • Clean Parts rondeller är tillverkade av polyester och olika typer av naturfiber, exempelvis kokos. Beroende på rondellens användningsområde innehåller den olika typ och mängd av slipmedel.
 • Polyestern som rondellen är uppbyggd av, är återvunnen och kommer från t.ex. PET-flaskor.

Kan jag tvätta mina golvvårdsrondeller?

 • Du bör inte köra dina golvvårdsrondeller i tvättmaskin, om det inte tydligt framgår, använd istället ljummet vatten och spola rent rondellen. Vid behov kan ett neutralt rengöringsmedel användas.

Varför golvvårdsrondell?

 • Det finns ett mycket stort utbud av rondelltyper och rondellmaterial, som med stor sannolikhet kommer passa just ditt specifika användningsområde.
 • Vid rengöring av släta golv är kontaktytan med rondeller mot golvet större, jämfört med en borste. Det innebär att golvet kräver färre passager vid städning jämfört med en borste.

 

Nackdelar med en rondell jämfört med en borste

 • På ojämna golv rengör borstar mer effektivt än vad rondeller gör. Borstarnas strån har bättre förmåga att nå ner i golvets ojämnheter.
 • Rondeller är billiga per styck, jämfört med en borste. Men de har inte samma livslängd, en borste håller betydligt längre slitagemässigt. Rondellerna kräver även en rondellhållare för att kunna fästas på maskinen. 

Läs mer om

• Janex Rondeller Standard »

• Janex High speed rondeller »

• Janex Cobra line »

 Flexis Stengolvsrondeller »

 

 

 

 

Anmälan till nyhetsbrevAnmäl dig här »

Kontakta Clean PartClean Part AB
Ekebergsvägen 103
305 75 Getinge
Telefon: 035-580 65
E-post: info@cleanpart.se