Borstar, valsar och rondellhållare till städmaskiner

Cleanpart har ett komplett sortiment av borstar och rondellhållare till kombiskurmaskiner, åkbara skurmaskiner, singelskurmaskiner och sopmaskiner.

Borstar kan användas för alla typer av rengöring och skurning av golv. Borstar används med fördel om golven har grov struktur eller är ojämna i ytan t.ex. klinkers.

Rondellhållare används för att fästa golvvårdsrondeller på maskinen. Rondellhållare finns i några olika varianter beroende på vilken typ av rondell som används. Rondellhållare finns även med eller utan stötdämpning beroende på hur maskinen den ska sitta på är konstruerad.

Valsar till sopmaskiner har i regel längre fiber än valsar till skurmaskiner. Detta för att fibern blir mer följsam och får en sopande/svepande effekt snarare än en skurande.

 

Olika borstfiber

Polypropylen

Polypropylene även kallad PPL, är ett syntetiskt material som finns i fler olika strå-/fibertjocklekar och färger. Stråtjockleken bestäms av diametern på fibern. PPL är det vanligaste materialet i skurborstar och valsar. Polypropylen är resistent mot de flesta kemikalier och oljor.

Fibersstorlek 0,3mm används exempelvis till polering och rengöring av lätt smutsade halkfria golv och marmor. Fibern fungerar även bra till schamporengöring av heltäckningsmattor. PPL 0,3 är en mjuk och skonsam fiber som tar bort smuts och når ner att rengöra i fogar och ojämnheter, utan att påverka finishen på golvet. PPL 0,3 är motsvarigheten till en vit golvvårdsrondell.

Fiberstorlek 0,6mm är standardfibern för lätt till normal rengöring, av de flesta hårda golv som exempelvis sten, keramik, terazzo, marmor, vinyl och linoleum med flera. PPL 0,6 kan jämföras med röd och blå golvvårdsrondell.

Fiberstorlek 0,9 mm och grövre används för normal till hård skurning av hårda golv. Fibern lämpar sig för hårt smutsade betong- och industrigolv. Vid annan användning rekommenderas att borsten används på en provyta för inte riskera att golvet skadas. PPL 0,9 är likvärdig brun, svart och grövre golvvårdsrondeller.

 

Nylon kan jämföras med polypropylene

Nylon är ett syntetiskt material som är jämförbart med polypropylene, PPL. Men med fördelen att nylonet är mer slitstarkt. En nylonfiberborste ger således samma resultat som en PPL, men kan användas längre (fler gånger). Valet av fibergrovlek i förhållande till de golv som ska rengöras, sker på samma sätt som för PPL. 

 

Mixad fiber

Mixfiber, union Mix, naturfiber och 5K, är alla olika namn för samma fibertyp. Fibermixen kan bestå av palmyra eller tampico, som kommer från kokospalmen. Men det finns även syntetiska alternativ. Sammansättningen av de olika fiberna, som  varierar mellan ca 0,2-0,6mm i diameter innebär att rengöring på en provyta rekommenderas innan användning. Mixfibern används exempelvis till polering av marmor, vinyl, linolium, kakel eller keramikgolv. Om man upplever bekymmer med statisk elektricitet vid användning av borstar med annan fibertyp, så är ett byte till en mixfiberborste ofta en lösning på problemet. Beroende på mixfiberns grovlek, så motsvarar vanligtvis mixfibern röd och blå golvvårdsrondell.

 

Tynex, nylon eller gritborste

Tynex, även kallad nylon-grit eller gritborste. Tynex är nylonfiber som är impregnerat med slipmedel, silikonkarbid. Fibern är både slitstark och hållbar. Den blir inte mjuk när den blir blöt, är kemikalieresistent och har en hög smältpunkt. Eftersom hela fibern innehåller slipmedel, så bibehåller borsten samma funktion under hela livslängden. Tynexborstar används främst på hårda och hårt smutsade golv som exempelvis industrigolv av betong, klinkers eller tegel. Tynexborstar, likt andra typer av borstar lämpar sig bra för ojämna golv. Det rekommenderas alltid att prova borsten på en provyta innan användning för inte riskera att golvet skadas. 

Tynex 0,6mm eller ”Lite Grit” kan jämföras med PPL 0,6-0,9 mm, med skillnaden att tynex är ett mer slitstarkt alternativ. Tynex 0,6mm motsvarar 320 grit och används för lätt till normal rengöring av b.la. vinyl, betong, terazzo och marmor.

Tynex 0,8 mm eller ”Midlite Grit” motsvarar 180 grit och användas vid rengöring av smutsade hårda golv som betong, klinker eller terazzo. Motsvarar blå och grön golvvårdsrondell.

Tynex 1,2mm eller ”Dyna Grit” är avsedd för grovrengöring av mycket smutsade ytor som exempelvis oljiga verkstadsgolv. Tynex 1,2mm motsvarar 80 grit och kan även användas för polishborttagning vid renovering av golv. Motsvarar brun golvvårdsrondell.

Tynex 1,5mm även benämnd ”Magna Grit” motsvarar 46 grit och används främst på industrigolv, tillsammans med tyngre städmaskiner. Motsvarande golvvårdsrondeller är svart och High Pro.

Stålborstar kompletterar tynexborstar

Borstar med stålfiber är ett alternativ eller komplement till tynexborstar. Borstar med stålfiber är avsedda för utomhusbruk eller speciella industriella miljö som t.ex. gjuterier och smältverk.

 

Vanliga frågor och svar

Vad kan jag använda borstar till?

  • Borstar används bland annat till skurning och polering av olika typer av golv. De kan även användas för att sopa upp skräp och rengöra mattor.
  • Borstar finns i en mängd olika utförande och för olika tillämpningsområden.
  • Utgå alltid ifrån vilken typ av golv, matta eller annat underlag som ska rengöras när du väljer borste. Att använda fel typ av borste kan snabbt förstöra underlaget du jobbar med.

 

Vad är borstarna tillverkade av?

  • Borstkroppen är vanligen tillverkade av plast. Men det finns även borstkroppar som är tillverkade i trä och papp. De vanligaste borstfiberna är tillverkade av PPL (polypropelene), nylon, natur fiber eller tynex, som är nylon belagd med slipmedel.

 

Hur länge kan jag använda borsten, hur vet jag när den är utsliten?

  • Hur länge en borste kan användas beror på många faktorer. Vissa borstar ha en slitindikator, ett fiberknippe i en kontrasterande färg som är kortare än övriga fiber. När övrig fiber på borsten är i samma längd som slitindikatorn, då är det dags att byta borste.
    Finns ingen slitindikator på borsten, så är en tumregel att byta borste när fibern är ca 15-20mm lång.

 

Fördelar med borste jämfört med rondeller

  • På ojämna golv rengör borstar mer effektivt än vad rondeller gör. Borstarnas strån har bättre förmåga att nå ner i golvets ojämnheter.
  • Borstar har en betydligt längre livslängd jämfört med golvvårdsrondeller.

 

 Borstguide

Läs vår borstguide här »

Anmälan till nyhetsbrevAnmäl dig här »

Kontakta Clean PartClean Part AB
Ekebergsvägen 103
305 75 Getinge
Telefon: 035-580 65
E-post: info@cleanpart.se